Sababti: “Ik blijf doorgaan!”

Ahmed, allereerst hoe is je verhaal in Italie verlopen?

Ik heb een fantastische ervaring gehad in Italië. Zowel de trainingen als de wedstrijden waren van een heel hoog niveau. Heb er echt van genoten

Smaakt dit nu dan naar meer?

Ik ben heel blij met de erkenning en waardering die ik de afgelopen maanden heb gevoeld. Het geeft me de kracht en de motivatie om door te gaan als speler. Al zou ik dat direct inruilen voor een kwalificatie voor het EK.

Liep de transfer naar Italie + je hoge niveau in de EK Kwalificatie hand in hand?

Ik ben daardoor een betere speler geworden. Van voetballen met en tegen betere spelers word je zelf sterker. Na mijn lange blessure wou ik ook vooral het spelplezier terug vinden en dat is in Italië gelukt.

Belgie is inderdaad niet geplaatst, maar is zeggen dat het ‘jammer’ is niet een beetje te licht uitgedrukt?

Wat wij hebben gepresteerd mag gezien worden. Niet vergeten dat slechts een handjevol spelers training- en wedstrijdritme had. Voor de eerste 2 wedstrijden was dat zelfs maar 1 speler. Als je dan nog steeds competitief kunt zijn en zelfs winnen van een topland als Italië heb je het niet slecht gedaan gezien de omstandigheden.

De redactie van Futsal-world is van mening als je een topland als Italie kan kloppen dat een kwalificatie voor het EK (ondanks de vele problemen in aanloop naar..) ons niet had mogen mislopen, hoe denk jij daar over?

Het mislopen van de kwalificatie is een samenloop van omstandigheden waar je als trainers en spelersgroep spijtig genoeg weinig invloed op kon hebben. Wat ik wel heb gezien is een positieve vibe in de spelersgroep die in zichzelf gelooft en elke wedstrijd de mat op ging om te winnen, ook tegen een topland als Italië. Vroeger proberen we vaker de schade te beperken terwijl we nu elke keer hebben gestreden om de overwinning. Als je dat geloof in eigen kunnen kunt combineren met een professionele setting dan kunnen we het Belgische zaalvoetbal zeker tot de top van Europa en zelfs de wereld doen behoren. Talent loopt er genoeg in België. Het zijn de stappen naar een meer professionele werking die we nog moeten zetten.

Zoals altijd bij het niet behalen van doelstellingen was er kritiek, op de bondscoach en het beperkt aantal spelers dat hij ‘echt’ gebruikt heeft in die campagne, wat is jouw mening daarover?

In de sport zullen er altijd voor- en tegenstanders zijn. Kritiek is goed en houdt een mens scherp maar de bondscoach valt niks te verwijten. Een grote deel van onze spelersgroep, door verjonging, heeft weinig of geen ervaring op het internationaal toneel. Als je die jongens zonder enige voorbereidingswedstrijden waarin ze kunnen wennen aan het niveau voor de leeuwen gooit en ze presteren niet goed dan krijg je ook kritiek.

De KBVB had fors geinvesteerd in de omkadering bij onze nationale ploeg, heeft een niet kwalificatie daar impact op richting het volgende kampioenschap?

Onze prestaties moeten de RBFA en de clubs juist aanzetten om nog meer te gaan investeren in Futsal. We hebben een mooi product in handen, een ruw diamant dat gepolijst moet worden. Futsal is een aantrekkelijke en spectaculaire sport. Laten we als Futsal liefhebbers onze koppen bijensteken om onze sport in België verder te ontwikkelen. En dat moet cluboverschrijdend gebeuren. Laten we naast het veld samenwerken ten voordele van de sport die ons allen heel veel plezier schenkt. Op het veld zullen we dan wel op een respectvolle manier de degens kruisen.

Waar staat Ahmed Sababti over 5 jaar.. op of naast het veld?

Goh, zo ver kijken in de toekomst doe ik niet. Als ik door Corona iets heb geleerd is dat er geen zekerheden bestaan. Ik weet wel dat ik me nog teveel voetballer voel om te stoppen. Ik blijf doorgaan zolang ik het fysiek en mentaal aankan.

Wie zie jij als dé opvolger van Ahmed Sababti in de toekomst?

Door Corona heb ik niet veel oog op talent maar onze spelersgroep bevat wel spelers die de toekomst heeft en de fundering moet worden van de nationale ploeg.

Tot slot, moet ons land spelers naturaliseren om ze laten uit te komen voor onze nationale ploeg?

Een Belg ben je door geboorte of omdat je een link hebt met het land doordat je bv. al jaren hier leeft. Ik ben geen voorstander van bv. een Georgisch systeem waarbij buitenlanders worden genaturaliseerd om enkel uit te komen voor het land terwijl ze voor de rest geen enkel band hebben met het land zelf.

Ahmed Bedankt en veel succes!